Centrum pro rodinu
Šumperk

731402395
cprsumperk@ado.cz

MENU

Seder

Když Mojžíš před odchodem Izraelců z Egypta ustanovoval slavení pesachové večeře, říkal, že se má jíst beránek a že ho židé mají jíst ve spěchu, mají být připraveni na odchod, obutí, mají mít přepásaná bedra, v ruce hůl.

Součástí sederové večeře je sederový talíř, je tam opečená kost, opečené vejce, hořká bylina, zelenina, slaná voda a charoset –to je mix udělaný z oříšků, jablek, skořice a vína.

1. ‎‎ מרור - maror  - jedí se hořké byliny, v našich zeměpisných šířkách většinou křen, čekanka, rukola. Ty symbolizují hořkost otroctví, které židé zažívali v Egyptě.

2. חרוסת‎‎ - charoset - směs strouhaných jablek, oříšků, mandlí, skořice, zázvoru a červeného vína, připomínající materiál na dělaní cihel, které museli zotročení Izraelité dělat pro faraona.

3. כרפס‎‎ - karpas -Také vždy jíme nějakou zelenou zeleninu, která připomíná, že ten svátek slavíme na jaře. Ta zelenina je většinou velmi jednoduchá, např. ředkvička, brambor, cibule nebo petržel, a symbolizuje jednoduché jídlo, které židé v Egyptě jedli.

4. מים‎‎ - majim Slaná voda - Tuto zeleninu namáčíme do slané vody, která symbolizuje slzy a pot otroků v Egyptě nebo symbolizuje zázrak, který se stal při přechodu Rákosového moře při východu z Egypta.

5. זרוע‎‎ - zro'a  - Dále na sederový stůl dáváme kost, měla by to být beránčí kost,   Ta symbolizuje poslední egyptskou ránu, kdy podle biblického vyprávění Egyptem procházel anděl smrti, který zabíjel prvorozené. Ale nezabíjel je v židovských domácnostech, ty domácnosti překročil a od toho se také Pesach takto jmenuje, protože pasach znamená překročil. A překročil je díky tomu, že na jejich veřejích byla značka beránčí krví a proto máme na stole beránčí kost.

6. מצה‎‎ - maca  - Dále jsou velmi důležitou součástí sederové tabule macesy, což je nekvašený chléb, který připomíná chléb, který si židé upekli těsně před odchodem z Egypta, protože ve spěchu neměli čas udělat si pořádný chléb, který by vykynul. Tak si museli udělat jen takové jednoduché placky z vody a mouky.

7.  Bejca /Beitzah/ - Vejce - symbol nového života - žloutek, který se nikdy nesloučí s bílkem, je jako Židé, kteří se v Egyptě nikdy nesloučili s jinými národy.

Kontakt

Centrum pro rodinu Šumperk

Adresa: M. R.Štefánika 26, 787 01 Šumperk

Telefon: 731 402 395

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jsme na facebooku

Sms služba

sms

Chceme se spolu s vámi modlit za vaše úmysly.

+420 731 731 800

2024 © Copyright | Všechna práva vyhrazena | Tvorba: GLIPS | Login | Administrace | cprsumperk@ado.cz