Pojďte si něco dobrého upéct, abyste nemuseli pro pečivo do obchodu:-).... Křupavé rohlíčky z vlastní trouby...
Suroviny
3 hrnky polohrubé mouky, 1 žloutek, 1 hrnek mléka ( 1/4 litru ), 25 g čerstvých kvasnic, 1 čajová lžička pískového cukru, špetka soli, 2 pol.lžíce másla, hladká mouka na posypání válu, tuk na vymazání plechu, 1 vejce na potřeni, sůl, kmín...
Postup přípravy receptu
Z kvasnic, poloviny vlažného mléka, cukru a 1 lžíce mouky připravíme kvásek.
K osolené mouce přidáme žloutek, vykynuty kvásek, zbyle mléko a vlahé rozpuštěné máslo.
Vypracujeme tužší těsto a zpracováváme je tak dlouho, až se na povrchu tvoři puchýře. Těsto necháme vykynout.
Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále obdélník silný asi 5 mm.
Rozdělíme jej na trojúhelníky a ty srolujeme vždy od širší strany ke špičce. Rohliky můžeme ohnout do tvaru podkovy.
Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme je ještě chvilku vykynout.
Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubší solí a kmínem ( nebo makem ).Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.